Chainsaw’ı sevdiyseniz bu mangayı da büyük ihtimalle beğeneceksiniz. Absürtlüğü, aksiyonu, bilimkurgusu ve doğaüstü olayları ile okuması çok keyifli.
Öncelikle serinin mangakası Yukinobu Tatsu'dan kısaca bahsedelim. Kendisi Chainsaw Man'in mangakası Tatsuki Fujimoto'nun ve Jigokuraku'nun mangakası Yuuji Kaku'nun yanında asistanlık yapmış birisi. Mangayı okuduğunuzda Chainsaw Man'dakine benzer bir absürdlük ve Jigokuraku'daki insan uzuvlu canavarımsı çizimlere benzer yaratıklar görebilirsiniz. Fakat bu mangayı keyifle okumaktan alıkoyacak kadar göze batmıyor.
Tanıtım/İlk Bölüm Özeti
Ana karakter kızımız (Momo) eski bir Japon aktörüne (Ken Takakura) takıntılı bir liselidir. Yine okuduğu lisede zorbalığa maruz kalan ana erkek karakterimize (Ken/Okarun) yardımcı olur. Ken bunu arkadaş olmak için bir fırsat olarak görür ve Momo ile konuşmaya çalışır. Bu çaba (sözlü olarak) kavgaya dönüşür. Ken uzaylılara ve diğer efsanevi canavarlara inanırken Momo ise hayaletlere inanır. Birbirlerinin inandıkları şeylerle dalga geçince bir iddiaya girerler. Akşam olduğunda Momo eski bir binada uzaylı aramaya Ken ise ıssız bir tünelin içinde hayalet aramaya çıkar. Asıl olaylar burada patlak verir çünkü iki karakterde haklıdır!
İnceleme
Manganın 104 bölümü var ve devam ediyor. Ben hepsini bir çırpıda okuyup güncele geldim. Okuduğum kısma kadar ki gözlemlerimi söyleyecek olursam manga bir ana olay üzerinden yan olayları anlatıyor. Ana hikâyenin bel altı olması dışında pek bir olayı yok. Bu yan olayların ise bazılarının arka hikayeleri güzel yazılmıştı. Son yan hikâye de güzel ilerliyor. Mangayı taşıyan üç unsur var zaten; komedisi, çizimleri ve yan hikayeleri.
Komedisi biraz bel altı -ana hikâye direkt bel altı ya neyse- fakat durumların absürtlüğü ve karakterlerin tepkisi insanı güldürmeyi beceriyor. Bu komediyi yanlış anlamalar ve karakterlerin kişilikleri de büyük ölçüde destekliyor.
Benim üzerinde durmak istediğim nokta ise mangakanın karanlık, rahatsız edici ve açıyı iyi yakalamış çizimleridir. Çizim yeteneği sayesinde okura gerilimi ve korkuyu çok iyi veriyor. Bu korkuyu yüz çizimlerinde daha çok göz ve ağız yapısında hissettiriyor. Özellikle ağızlar rahatsız biçimlerde ya ters duruyor ya da ortamla tezat oluşturacak şekilde mutlu bir şekilde gülümsüyor.
Özellikle aşağıdaki gibi (perspektif, çift kaçışlı perspektif) çizimleri gerilim ve korkuyu vermede çok başarılı. Mangaka ortamdaki tuhaflığı, olağandışılığı bize daha iyi hissettirmek için bunu yapıyor ve amacına da ulaşıyor.
Mangakanın çizimleri korku ve gerilimin yanında aksiyon ve dövüş çizimlerinde de oldukça iyi. Okurken kendinizi aksiyonun içinde hissedebiliyorsunuz. Dövüş ve aksiyonda arka plandaki ayrıntılar, vücutların duruşu etkileyici bir görsellik sunuyor. Burada da perspektifleri güzel kullanıyor. Bu sayede dövüşleri takip etmek daha kolay oluyor.
Aşağıdaki oldukça ayrıntılı paneller ise azımsanmayacak kadar çok. (Elbette bir Berserk değil.)
Son dönem popüler mangalarda çizimler daha eskiz çizim hissi verirken bu manganın çizimlerini çoğu yönden başarılı buldum. Diğer mangalara kıyasla bence bu benim için bir artı. Bir mangayı okutan şeyler genelde ya hikayesidir ya da çizimleridir. Tabii bu dediğim ortalama bir manga okuyucusu için böyledir. Manga ortalama bir çizime sahip olup hikayesi derin ve sürükleyiciyse bu manga hikayesinin etkisiyle ortalamanın üzerine çıkan bir manga olur. Yine tam tersi durumda ortalama bir hikâyeye sahip olup çizimleri güzel ve ayrıntılı olan bir mangada çizimlerinin etkisiyle ortalamanın üzerine çıkar. Dandadan bu son yazdıklarımdan ikincisine uyan mangalardan biri.
Özetle derin bir hikâyeye sahip değil manga. Fakat diğer işleri (özellikle çizimi) başarılı bir şekilde yaptığı için okunmayı hak ediyor.
Puanlarım:
Çizimler 9,5
Hikâye 6,5
Karakter 7,5
Komedi 7,8
Bu yazıyı maxxat.net'de yazmıştım ama ne yazık ki site kapandı. -Trao
Yorumlar
Yorum Gönder